DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017

23-03-2017

DN/Ipsos mars: Moderaternas tapp fortsätter: DN/Ipsos marsmätning visar att Moderaternas väljartapp fortsätter. Stödet skattas till 17 procent (16,9) vilket är den lägsta skattningen av moderaternas väljarstöd sedan oktober 2002. I mätningen direkt efter riksdagsvalet 2002 skattades stödet för Moderaterna till 15,3 procent.
 

Sedan januari har Moderaterna tappat sex procentenheter vilket motsvarar drygt var fjärde väljare. Så stora tapp på kort tid är ovanliga. Senast som något parti tappade så stort under några få månader var oktober-december 2011 när Håkan Juholt ifrågasattes som partiledare för Socialdemokraterna.
 
Moderaternas tapp jämfört med marsmätningen för ett år sedan är större, nio procentenheter, vilket motsvarar drygt var tredje väljare.
 
Under samma period har stödet för Centerpartiet mer än fördubblats. Stödet i mars skattas till 13 procent (12,8) vilket är den högsta noteringen för Centerpartiet sedan i mars 1990, dvs det högsta stödet på 27 år.
 
Marsmätningen är också ovanlig eftersom det är första gången sedan 80-talet som Moderaterna inte är största eller näst största parti.
 
Stödet för Sverigedemokraterna skattas i mars till 18 procent (18,3) vilket innebär att Moderaterna är tredje största parti i mätningen. Det har inte hänt sedan 1988 då Folkpartiet vid ett par tillfällen var större än Moderaterna. 
 
Moderaternas tapp har framförallt lett till rörelser mellan de borgerliga partierna. Centerpartiet och Liberalerna samlar nu tillsammans fler än 20 procent av väljarna. C och L är alltså större än Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans. Maktförhållandena inom alliansen har på bara några månader förändrats helt.
 
Om marsmätningen skulle bli valresultat riskerar Kristdemokraterna att ramla ur riksdagen. Stödet för Kristdemokraterna skattas i mars till 2,5 procent och partiet är jämnstort med Feministiskt initiativ som skattas till 2,4 procent.
 
Alliansen, med Kristdemokraterna inräknade, samlar tillsammans 40 procent av väljarna. De rödgröna partierna samlar i mars 39 procent vilket innebär att de två blocken är jämnstora. Sverigedemokraterna ligger stabilt kring 17-18 procent sedan i somras.
 
En hypotetisk koalition mellan S, C, L och MP skulle idag samla drygt 51 procent.

Rapporten som helhet finns bifogad nedanför.

För mer info, kontakta:
David Ahlin, david.ahlin@ipsos.se
Sverigechef, Ipsos Public Affairs